2010. április 15., csütörtök

medvehagyma - az ördög köztünk jár


A Mecsek lankáinak tövében élni tele van meglepetésekkel, nem csupán azért, mert a tengersík vidék egyhangúságát megbontja a szépen hömpölygő dombvidék, hanem mert bizonyosan, hónapokhoz köthetően meglepetésekkel rukkol elő a vidék. Persze tudom, hogy az Olvasó gyanúját elaltatni lehetetlen, és sejti már jó előre, hogy a tavaszi, Mecsek-közeli blogolás a medvehagyma köré csoportosul, ami egy a mecseki kuriózumok közül. Ugyanakkor ezt nem értheti senki, amíg nem gázolt szügyig a környékbeli erdőket dúsan beborító, jellegzetes, fokhagyma-illatba hajló párát eregető, haragoszöld medvehagyma rengetegben. Amely összetéveszthetetlen illata a fokhagymában is jelen lévő illóanyaginak köszönhető. Ezek közül, a mérsékelten kénes hangulatú szaganyag (ajoén) az oka, hogy korábban - a fokhagymához hasonlóan - azt gondolták, az ördög lépte nyomán sarjadt ki a földből. - megállapítható: sok dolga lehetett a környékben...

Általában a leveleit használják fel, melyek virágzás előtt a leginkább alkalmasak fogyasztásra, így ez predesztinálja is a felhasználását március-április-május hónapokra. Felhasználási lehetősége meglehetősen széles spektrumon mozog, így mindenki kedvére próbálkozhat. Egyes szerzők megjegyzik, hogy gumója is fogyasztható, a fokhagyma alternatívájaként. Azonban ajánlatos szedéskor néhány levelét megkímélni, hogy a növény ne pusztuljon el, és a következő hónapban is hozzon leveleket.
A környéken az orfűi Medvehagyma Fesztivál állít emléket a növénynek, mely sokak örömére gyökeret verni látszik a hazai fesztiválok palettáján!
A növény népszerűségéért dolgozik (többek között) a Pécsi Borozó csapata is, akik idén ismét medvehagymás receptverseny meghirdetésével igyekeznek kedvet csinálni a növény mind szélesebb körben történő felhasználásához.
Fontos megjegyezni, hogy jelentékenyen hasonlít a növény felépítése a gyöngyvirágéhoz, amellyel - lévén, hogy mérgező!!! - történő összekeverése akár végzetes kimenetelű balesethez is vezethet. Jól vigyázzunk tehát!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése