2010. május 13., csütörtök

Balatoni ponty citrus kéregben

Minden avval kezdődött, amikor betipegett – persze csak képletesen – a lakásba két gyönyörű balatoni pontyfilé. Annyi kiegészítésre szorul azért a történet, hogy az érkezés pillanatában még halvány fogalmam sem volt a halszeletek eredetéről… Viszont, amikor hosszú töprengés után nekifogtam az előkészítésének, csak ámultam, hogy mennyire gyönyörű halhússal van dolgom! – hiába, olykor húsok láttán gyöngül el az emberfia. Ezt követően érkezett a kiegészítő passzus az eredetről.

De ehhez a történethez Mohamed is kellett, nélkülözve most mindenféle vallási traktátust, ugyanis a fent nevezett fiatalember egy nagy űrt befoltozó, klasszikus arab fűszer és vízipipa bolt tulajdonosa a Ferencesek utcájában; újabban Kult utca. – ha az utcáról nem is, de Mohamed boltjáról hamarosan lesz olvasható poszt!

Szóval legutóbbi fűszerbolt látogatásomkor Mohamed adott egy ötletet avval kapcsolatban, hogy némi citrus össze turmixolt héjából, gránátalma szirupból és valamilyen fűszerből kiváló pác készíthető, kifejezetten halakhoz, ráadásul, mikor előhozakodtam a mélyhűtőben pislogó pontyfilék történetével, bizonygatta, hogy a ponty az egyik legalkalmasabb halfajta ehhez az aktushoz… Az ötlet tetszett. Persze nyughatatlanul ezt is tovább gondoltam, de mint tudjuk, a főzésben éppen ez a szabadság ejti legkönnyebben rabul az embert…

Hozzávalók:

  • egy nagyobb (1,5-2 kg) pontyfilé, (lehetőleg izmos vadponty legyen)
  • 1-1 közepes kifacsart citrom és narancs héja
  • 2-3 evőkanál gránátalma szirup
  • 2 evőkanál halszósz
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál facsart citrom- és narancslé keveréke
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 apró, szárított madárcsőr chili paprika
  • 3 szál újhagyma
  • 3 fahéjrúd
  • vaj
  • só és bors


Elkészítés:

A pontyfilét alaposan megmosom, ha lehet, eltávolítom a benne lévő szálkákat egy erős csipesszel. Ezt követően a belső felét beirdalom és meghintem frissen őrölt borssal és sóval, majd félreteszem egy kivajazott tepsibe, ameddig előkészítem a citrus kérget.

A citrom és narancs levét kifacsarom, és összekeverem egy csészében. Ezt követően csíkokra szelem a héjakat és beledobom a turmixgépbe és hozzá adom a gránátalma szirupot, a halszószt, a gyümölcslevet, az összezúzott fokhagyma gerezdeket, a balzsamecetet, az összemorzsolt chili paprikát és az egészet homogén masszává turmixszolom.

Mindezeket követően a masszával vékonyan bekenem a pontyfilét, a hal mellé dobok három fahéj rudat, a halra pedig a három szál újhagymát.


A tepsit lefedem alufóliával és huszonöt percig sütöm 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, ezt követően az alufóliát eltávolítom és még tíz percig sütöm a halat.

Az ételt ez esetben vajon párolt kakukkfüves jázmin rizzsel adtam, melybe a játékosság kedvéért sárgarépa szeleteket is tettem. A lényeg, hogy egy semlegesebb íz világú köret egészíti ki harmonikusan a citrusos jegyekkel hivalkodó halat…

Lábjegyzetkén megjegyzem, hogy talán még zamatosabb ételt kapunk, ha a citrus kéreg legalább egy napot pihen a beirdalt halhúson, letakarva a hűtő mélyén, hiszen akkor mélyen átjárja a szöveteket a temérdek zamat…

A vacsora mellé jól illett a Matias pince, 2008-as, hordós érlelésű Pinot Blanc-ja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése